Fogantatás előtt

 

b_300_200_16777215_00_images_kepek_varandossag_rozsa.jpgA gyermekre vágyó nő életének egyik legboldogabb pillanata, amikor megtudja, hogy állapotos. A baba egészségéért már a fogantatás előtt sokat lehet tenni. Hogyan készüljünk fel a terhességre? – kérdeztük a szülész-nőgyógyászt.

– A megszületendő gyermek egészsége jelentősen függ attól, hogy milyen egészségi állapotban voltak szülei a fogamzás pillanatában. Ez befolyásolható életmódbeli változásokkal s az esetleges betegségek kezelésével – ismertette dr. Major Tamás, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanára. – A dohányzást mielőbb érdemes elhagyni, mert késlelteti a teherbeesést, mellette gyakoribb a vetélés, a koraszülés, kis súllyal jöhet világra a gyermek, fogékonyabb lehet a fertőzésekre és leselkedhet rá a bölcsőhalál. A túlzott alkoholfogyasztás akadályozza a magzat növekedését, idegrendszeri fejlődését. A dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyása jótékony hatással van a spermiumok egészségre is, ezért a leendő apának is tanácsos tartózkodni ezektől az élvezeti szerektől. Fontos a megfelelő testsúly, mert a túlsúly akadályozhatja a rendszeres peteérést és számos szövődmény forrása lehet, mint magas vérnyomás, vesebetegség s a magzat elmaradott fejlődése. A tervezett terhesség előtt érdemes elmenni bel- és nőgyógyászati ellenőrzésre.

Krónikus beteg kismamák

Külön gondozást igénylenek a krónikus betegségekkel élő kismamák. A magas vérnyomást be kell állítani, mert a terhesség során anyai és magzati szövődmények forrása lehet. A mélyvénás trombózis miatt gyógyszert szedőknél felül kell vizsgálni a terápiát, mert némelyik nem alkalmazható terhesség alatt. A cukorbetegeknél a teherbeesést megelőző időszakban be kell állítani a vércukorszintet és a szájon át szedhető gyógyszerekről át kell térni az inzulinra. Ez rendkívül fontos, mert fogantatáskor s a terhesség első néhány hetében a vércukorszint eltérése fejlődési rendellenességet, vetélést okozhat.

Egészséges várandósok 

Az egészséges nőknek is érdemes elvégeztetni a bel- és nőgyógyászati alapvizsgálatokat. A vérvizsgálatból kiderül az esetleges vérszegénység, ami károsíthatja a magzat szervezetét. A nőgyógyászati vizsgálat során rákszűrést és fizikális vizsgálatot végez az orvos s ha elváltozást tapasztal (pl. gyulladás, petefészek ciszta), elvégzi a szükséges beavatkozásokat. Ilyenkor érdemes beszélni az esetlegesen a családban elő forduló örökletes betegségekről. Már a tervezett terhesség előtt néhány hónappal érdemes folsavat szedni illetve bármelyik babaváró vitaminkészítményt. A szer csökkenti az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességek előfordulási gyakoriságát: agykoponyahiányt és nyitott gerincet. Tartózkodni kell egyes recept nélkül kapható gyógyszerektől és gyógyhatású készítményektől, mint a fogyasztó- és vízhajtó szerektől, táplálékkiegészítőktől.

Fogamzásgátlás 

b_300_200_16777215_00_images_kepek_varandossag_baba3.jpgA tervezett terhesség előtt három hónappal tanácsos abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését, de ha letelte előtt következik be a terhesség, akkor sincs ok az ijedelemre. A méhen belüli fogamzásgátlóval védekező nőknek az eszköz levétele utáni menstruációt követően lehet vállalkozni a terhességre. A háziállatok közül a macskák veszélyesek lehetnek a kismamákra, különösen a toxoplazma nevű, magzati ártalmakat okozó betegséget terjesztik a fiatal állatok és az idősebbek is a székletükkel való érintkezéskor. A teherbeesés általában néhány hónapon belül bekövetkezik, de ha nem, akkor sem érdemes kétségbeesni. Amennyiben egy évnél több telik el fogantatás nélkül, érdemes felkeresni az orvost.

Bővebb információkért látogasson el a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika honlapjára >>

Címkék: állapotos      baba      fogamzásgátló tabletta      folsav      kismama      magzat      méh      menstruáció      nőgyógyász      peteérés      szülész      teherbeesés      terhes      várandós