Banális sebből is kialakulhat vérmérgezés

b_300_200_16777215_00_images_kepek_baleset_ragtapasz.jpgKöztudott, ha a bőrünkön seb van, és a gyógyulás helyett piros csík indul el belőle, az sebfertőzést jelent, s haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk vele. A nyirokerek gyulladását jelző csík a vérmérgezés előjele, és azonnali kezelést igényel.

Bármilyen banális sebből kialakulhat vérmérgezés, akár egy rozsdás szegbe lépés okozta fertőzésből, akár orvosi, kórházi kezelés során a testbe vezetett eszközök okozta fertőzésből – ismertette dr. Juhász István a Bőrgyógyászati Klinika egyetemi docense. – Előbbi esetben a szeg okozta szúrt sebbe külső szennyeződés kerül, pl. föld, benne baktériumokkal, amelyek a bőr alatti szövetekben oszlásnak indulnak és elárasztják a szervezetet. Utóbbi esetben a bőrünkön, a hajlatokban, szőrös területeken élősködő, tüneteket nem okozó baktériumok juthatnak a kórházi kezelés során a szervezetbe, és így fertőződik meg a beteg. Már egy kicsi sérülés is végzetes következményekkel járhat, de hatványozottan veszélyeztetett ebből a szempontból a teste nagy felületén égett beteg, mert nem védi a bőrtakaró, könnyen bejuthatnak szervezetébe a kórokozók.

Elgennyesedett seb
A vérmérgezés, latinul szepszis az elgennyesedett sebből alakul ki. A szétáramló kórokozók súlyos tüneteket képesek okozni, úgy mint lázat, hidegrázást vagy éppen túl alacsony: 35 Celsius-fok alatti testhőmérsékletet, légzészavart, vérnyomáscsökkenést, aluszékonyságot, rossz közérzetet. Fentiek következményeként elesett lesz a beteg. Összeomlik a keringése, zavar támad a zsigerek működésében, mint pl. a vesében, a szívben, májban és további szervekben. A bőr előbb meleg, rózsás, száraz, később hideg, sápadt, verejtékes lesz. A vérmérgezés korai felismerése és kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben megállíthatatlan láncreakció indul el a szervezetben, mely halálhoz vezet. A vérmérgezés folyamatában oxigén segítségével és oxigén nélkül szaporodó baktériumok vesznek részt. Az oxigén segítségével növekedőket aerob kórokozóknak nevezzük. Ezek a gyakrabban előforduló baktériumok, ilyen pl. a streptococcus. Ez a bőr felszínes rétegében orbáncot okoz, de szövődményes, mély elhalásokkal járó fertőzés okozója is lehet. Ez a baktérium különösen akkor végez pusztítást a szervezetben, ha annak gyenge az immunrendszere, mint pl. a cukorbetegeké vagy az immunrendszer működését gyengítő kezelésben részesülő daganatos betegeké. A streptococcus baktérium egyik fajtája, a néha nagy sajtónyilvánosságot szerző „húsevő” baktérium a bőr alatti szövetek elhalását okozza, egészen az izomig. Az életveszélyes betegség gyógyítására gyors sebészi beavatkozás, a seb mielőbbi feltárása szükséges.

Merevgörcs
Az anaerob, azaz oxigén nélkül szaporodó kórokozók merevgörcsöt (tetanusz) vagy üszkösödést (gáz gangréna) okozhatnak. Minden esetben ki kell tisztítani a sebet, ehhez bemetsszük a bőrt, az életképtelen szöveteket el távolítjuk, hogy ki tudjuk vezetni a gennyes sebváladékot a bőr felszínére. Ebből a célból dréncsíkot (a váladékot elvezető szilikon cső) helyezünk a sebbe, lokális antibakteriális szert és párakötést helyezünk rá. A helyi kezelést szisztémásan adott antibiotikummal egészítjük ki. Vérmérgezés gyanúja esetén mihamarabb tanácsos orvoshoz fordulni, mert a szövetekben robbanásszerűen terjedhetnek a baktériumok. A szepszis halálozási aránya igen magas: minél később ismerik fel a vérmérgezést, annál nehezebb megállítani a halálhoz vezető folyamatokat. Egy Magyarországon végzett, debreceni intézményeket is érintő felmérés szerint az intenzív osztályon kezelt súlyos szepszisben 100 betegből 64 hal meg. A legjobb gyógykezelés itt is a prevenció, vagyis a sebfertőzés korai felismerése.

Címkék: baktériumok      fertőzés      merevgörcs      sebfertőzés      sérülés      szepszis      tetanusz      üszkösödés      vérmérgezés