I-123 vagy I-131 MIBG szcintigráfia

A vizsgálat célja, hogy a szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését meghatározzuk.

Vénás injekcióval egy radioaktív jódot tartalmazó, MIBG nevű anyagot juttatunk a páciens vérébe, mely a keringéssel eljut az említett neuroendokrin daganat sejtjeihez, és hozzájuk kötődik. Néhány órával az injektálást követően, vagy 24 óra múlva egy speciális kamera segítségével felvételeket készítünk a teljes testről, majd SPECT/CT készül a kérdéses régióról. Ez a kamera a szervezetben megkötődött radioaktivitást és ezen keresztül a daganat helyét és kiterjedését érzékeli. A vizsgálat 1-2 órát vesz igénybe.

Előkészítés
Speciális diéta tartása nem szükséges. Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot, ezért kérjük, már 4-6 héttel a vizsgálat előtt egyeztessen kezelőorvosával. Ha tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt, vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), kérjük, jelezze kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.

Sugárterhelés
A vizsgálat során kapott sugárterhelés mértéke kicsi, hasonló a röntgen-vizsgálatokéhoz. A vizsgálatot követően nyugodtan mehet közösségbe, és használhat mosdót is anélkül, hogy ez másokra kockázatot jelentene.

Terhesség
Terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról, illetve szoptatás esetén kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, aki ilyen esetben megbeszéli a teendőket a nukleáris medicina szakorvossal.


További információért látogasson el a ScanoMed Kft. honlapjára >>

Címkék: I-123 MIBG szcintigráfia      I-131 MIBG szcintigráfia      izotóp      kamera      neuroendokrin daganat      PET/CT      radioaktív jód      sugárterhelés      szoptatás      terhesség