Klinikai vizsgálati eljárások

Életet menthet az emlőszűrés

 

b_300_200_16777215_00_images_kepek_klinikai_vizsgalatok_emlo2.jpgA nők körében az emlőrák a leggyakrabban kialakuló daganattípus, amely a tüdő- és vastagbél tumorok után a legtöbb rosszindulatú daganat miatti halálesetért tehető felelőssé. Magyarországon majdnem minden tízedik nőt érint élete folyamán az emlőrák. Évente több mint 5200 nőnél fedeznek fel emlődaganatot és több mint 2100 nő életét követeli annak ellenére, hogy hazánkban is rendelkezésre áll a korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálat.

Az emlőrák kialakulásának kockázatát növelő tényezők közül számos ismert (ionizáló sugárzás, késői első szülés, hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, elhízás, alkoholfogyasztás) azonban ezek közül sok nem befolyásolható (életkor, az első menstruáció és a menopauza ideje, öröklött hajlam). Ezért a betegség megelőzésében kiemelt szerepe van a szűrővizsgálatnak. Az emlőrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a mammográfia, azaz az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata. A mammográfiás szűrővizsgálat lehetővé teszi az emlők daganatos elváltozásának felismerését korai szakaszban, akár a tünetek (csomó a mellben; az emlő bőrének ráncolódása vagy behúzódása; a mell alakjának megváltozása; az emlőbimbó váladékozása, változásai; seb vagy duzzanat, amely nem múlik el) megjelenése előtt. A szűréssel bizonyítottan 25-30 százalékkal csökkenthető az emlőrák miatti halálozás a leginkább veszélyeztetett 50-69 éves nők körében. Hazánkban a Népegészségügyi Program keretében 2002-től elindult, és azóta is folyamatosan működik a szervezett lakossági emlőszűrés. Magyarországon a 45-65 éves nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálata képezi a szervezett emlőszűrést.

Változó részvételi arány

Vizsgálatunk célja volt felmérni, hogy a szervezett szűrés bevezetése hogyan befolyásolta a mammográfiás vizsgálatokon való részvételi gyakoriságát a 45-64 éves korosztályban országosan és az egyes régiókban. Vizsgáltuk azt is, hogy mely területeken sikerült az elért átszűrtség-javulást megtartani. A 2001-2008 közötti időszakban végzett vizsgálatok adatait dolgoztuk fel. Országosan 2002-ben, a szervezett szűrés bevezetésének évében, közel kétszer több mammográfiás vizsgálatot végeztek, mint az előző évben és a vizsgálatokon való részvétel 91 százalékkal emelkedett. A legnagyobb részvételi arány növekedést az észak-magyarországi régióban figyeltük meg, ahol 206 százalékkal többen vettek részt a vizsgálatokon. A kezdeti siker bizakodásra adott okot. De a következő években (2003-2008) a további emelkedés elmaradt, sőt a részvételi gyakoriság visszaesett. Országosan évente átlagosan 2,2 százalékkal csökkent a 2002-ben megfigyelthez képest. A legnagyobb mérséklődés Közép-Magyarországon volt, ahol jelentősen, évenkénti 3,5 százalékkal csökkent a részvételi gyakoriság. Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon is az országosnál nagyobb, több mint 2 százalékos visszaesés következett be évente átlagosan. Az ország hét régiója közül mindössze egyben, Dél-Magyarországon sikerült tartani az átszűrtség-javulást. Itt csekély mértékben ugyan (0,53 százalék, de növekedett a részvételi gyakoriság.

Ultrahang, mammográfia

Összességében a szervezett lakossági emlőszűrés sikeresnek tekinthető, hiszen jelentősen emelkedett a részvétel a vizsgálatokon a bevezetés előtti évhez képest. Azonban ahhoz, hogy valóban jelentős csökkenést érhessünk el a halálozásban, 70 százalékos részvételre lenne szükség, amelytől hazánk 50 százalék körüli részvétele jócskán elmarad. Magyarországon a 45-65 éves nők kétévente behívólevelet kapnak a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szűrőállomásra, ingyenes vizsgálatra. A behívólevelet nem kapó nőknek is van lehetőségük részt venni mammográfiás vizsgálaton szűrés céljából, akár tünetmentesen is, melyhez beutaló szükséges. Azonban 40 éves kor alatt a mammográfiás vizsgálat nem indokolt, ezért ultrahangos vizsgálat elvégzése ajánlott különösen akkor, ha az illető családjában fordult már elő emlőrák. Továbbá nőgyógyászati szűrővizsgálaton is sor kerül az emlők fizikális vizsgálatára, mely szintén hozzájárul a korai felismeréshez.

Önvizsgálat

Az emlők tapintásos vizsgálatát magunk is elvégezhetjük a menstruációt követő napokban. Az önvizsgálat során leengedett és felemelt karral egyaránt át kell tekintenünk az emlők alakját és bőrét, a mellbimbók állapotát, valamint ajánlatos három ujjal, körkörös mozdulatokkal végigtapogatni mindkét emlőt és a hónalj árkát is az esetleges elváltozások észrevétele érdekében.
Az emlőszűrés tehát mindenki számára elérhető, amely csekély kellemetlenséggel ugyan járhat, de életet menthet.

Címkék: alkoholfogyasztás      daganat      emlőrák      fogamzásgátlók      mammográfia      menopauza      önvizsgálat      rosszindulatú daganat      szülés      szűrés      Szűrővizsgálat      tumor      ultrahang